Visualització del contingut web Visualització del contingut web

Прес-реліз

Міжнародна Федерація Настільних Грідів (грід-систем із персональних комп’ютерів) буде сприяти мільйонам волонтерів, які на добровільній основі надають обчислювальні ресурси своїх власних домашніх комп’ютерів для потреб науки

(Із зверненням віце-президента Європейської Комісії Нілі Кроес (Neelie Kroes) з питань розвитку інформаційних технологій Євросоюзу на наступні 10 років Digital Agenda.)

Амстердам, 2010-09-15. Вже зараз близько півмільйона домашніх комп'ютерів кожного дня надають вільні обчислювальні ресурси для науки. Це істотно допомагає науковцям, які потребують обчислювальних ресурсів для вирішення важливих проблем, таких як енергетична криза, розробка нових лікувальних препаратів, а також контроль за розповсюдженням хвороб.

Тим не менш, кількість обчислювальних ресурсів, які доступні вченим, могла би бути з легкістю збільшена в сотні разів за рахунок більше ніж 1 мільярда персональних комп’ютерів у цілому світі, що значно б прискорило темпи наукових досліджень.

Міжнародна Федерація Настільних Грідів (IDGF), яку офіційно засновано сьогодні в Амстердамі, буде допомагати в цьому процесі: шляхом об'єднання користувачів і розробників волонтерських настільних грідів  (Volunteer Desktop Grids — VDGs),

обміном інформацією, підготовкою кадрів, та у створенні нових волонтерських настільних грідів.

Хоча IDGF заснована за ініціативою партнерів проектів EDGI і DEGISCO, вона відкрита для приєднання усіх інших зацікавлених сторін. Тому тим, хто не хоче пасти задніх в галузі обчислень на основі технології настільного гріду, варто приєднатися до нас.

IDGF підтримує бачення віце-президента Європейської Комісії Нілі Кроес з питань розвитку інформаційних технологій Digital Agenda, яке вона висловила в своєму зверненні від 14 вересня: "Доступ європейських дослідників до більш значних обчислювальних ресурсів допоможе їм вирішувати основні наукові завдання в таких галузях досліджень, як зміна клімату та охорона здоров'я.

Європейська грід-інфраструктура (European Grid Infrastrusture — EGI) буде сприяти зміцненню вкладу Європи в сфері наукових досліджень і надасть нашим науковцям необхідну підтримку, до того ж заощадить енергоресурси і скоротить витрати". IDGF подбає, щоб волонтерські настільні гріди могли бути легко інтегровані до EGI.

Технології обчислень на базі «настільних грідів» (Desktop Grids — DGs) і «настільних хмар» (Desktop Clouds — DCs) дозволяють використовувати незайняті в даний момент обчислювальні ресурси настільних комп'ютерів для великих обчислювальних програм.

Настільні гріди можуть бути використані в рамках окремої організації, або об’єднувати обчислювальні ресурси волонтерів по всьому місту, країні або навіть у всьому світі.

Тим не менше, експлуатація настільних грідів і розробка програм для них пов’язана з кількома конкретними складними проблемами. Саме для їх вирішення і засновано IDGF.

IDGF — це організація, яка об'єднує людей, компанії, університети та інститути, які зацікавлені у використанні цього типу обчислювальних ресурсів, а також хочуть обмінятися досвідом з іншими.

IDGF надає ряд послуг своїм членам: особисті зустрічі на засіданнях, робочі наради, навчальні посібники, бібліотеки документів, дошки оголошень, веб-портал і допомогу з боку експертів.

Члени IDGF отримають доступ до багатого досвіду у використанні технологій DG і DC, і матимуть можливість зв’язатися і/або зустрітися особисто з іншими розробниками і користувачами настільних грідів.

У ході засідань, семінарів та конференцій, організованих IDGF, його члени можуть зустрічатися і обговорювати зі своїми колегами проблеми та переваги обслуговування настільних грідів, розробки і/або використання грід-програм.

IDGF буде проводити учбові курси і розповсюджувати навчальні посібники для широкого загалу користувачів: від початкового рівня до опису складних питань інтеграції настільного гріду в існуючі розподілені обчислювальні середовища. Міжнародні експерти IDGF будуть регулярно проводити семінари і практичні заняття у різних країнах Європи і всього світу.

Членство у IDGF включає технічну підтримку експертів у роботі з настільними грідами, а також у розробці і удосконаленні програм для настільного гріду. Експерти із супутніх проектів зможуть надати допомогу у широкому диапазоні конкретних питань, наприклад,

відносно інтеграції настільних грідів з іншими грід-структурами, хмарами та іншими розподіленими обчислювальними інфраструктурами.

Інтернет-спільнота IDGF пропонує інтерактивний веб-портал і інформаційний центр з довідковими матеріалами на декількох мовах, а також форум для спілкування за тематикою настільних грідів.

Ідея полягає у створенні співтовариства експертів настільного гріду, які будуть розповсюджувати технології DG і DC у глобальному масштабі. IDGF буде місцем концентрації професіоналів в галузі обчислень на базі технологій DG і DC, які бажають ознайомитися з наявним досвідом і не хочуть «заново винаходити колесо», тобто витрачати зусилля на дослідження давно вирішених проблем.

Сьогодні вже 20 організацій (60 осіб) є членами IDGF. Процес набрав обертів і на своєму порталі  члени IDGF вже зараз можуть знайти багатий вибір різноманітної документації.

Вже в найближчому майбутньому ми очікуємо ще більших темпів зростання. Мета полягає в збільшенні ефективності використання настільних грідів для наукових досліджень і, щонайменше, у десятикратному збільшенні кількості активних волонтерських комп'ютерів протягом наступних 2 років.

Ця новина добре доповнює анонс віце-президента Європейської Комісії Нілі Кроес: "Digital Agenda: грід-проект ЄС відкриває для європейських дослідників можливості використання обчислювальної потужності 200 тисяч настільних комп'ютерів".

Більш детальна інформація за адресою: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/1119&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

Кроес заявила про підтримку проекту EGI-Inspire Європейської Грід-інфраструктури (EGI), який можна вважати основою європейської обчислювальної інфраструктури для наукових цілей.

Таким чином, важливо, щоб волонтерські настільні гріди було поєднано із EGI. IDGF забезпечить таке поєднання в рамках своїх проектів підтримки EDGI і DEGISCO.

EDGI тісно співпрацює з проектом EGI-Inspire, наприклад, у розробці загальної дорожньої карти розвитку обчислювальних інфраструктур з метою підтримки науки в Європі. Більш детальна інформація за адресою:

Зауваження для редакторів

Більш детальна інформація стосовно цього прес-релізу за адресою:

IDGF/DEGISCO/EDGI Dissemination Manager

Ad Emmen

E-mail: info at almeregrid.nl

Phone: +31 653622098

IDGF отримала початкову підтримку від проектів EDGI і DEGISCO. EDGI — це європейський науково-дослідний проект під керівництвом MTA SZTAKI. EDGI підтримується грантом (RI-261556) 7-ї Рамкової програми Європейського Союзу по дослідженням і технологічному розвитку (European Commission's FP7 IST Capacities Programme). Проект DEGISCO — це європейський науково-дослідний проект під керівництвом MTA SZTAKI. DEGISCO підтримується грантом (RI-261561) 7-ї Рамкової програми Європейського Союзу по дослідженням і технологічному розвитку (European Commission's FP7 IST Capacities Programme).

Настільний Грід — це Грід-система на базі розподілених персональних комп’ютерів.

Настільна хмара — це система для «хмарних обчислень» на базі розподілених персональних комп’ютерів.

Хмарні обчислення (Cloud Computing) — це технологія обчислень, в якій програмне забезпечення надається користувачеві як Інтернет-сервіс.

Координатор проекту EDGI:

Prof. Peter Kacsuk